Върнаха времето назад чрез квантов компютър

0
151
Върнаха времето назад чрез квантов компютър

Учени от САЩ, Русия и Швейцария са използвали квантов компютър на IBM, за да обърнат движението на времето, макар и за много кратко, съобщава онлайн изданието Futurism.

Проучването им е публикувано в журнала Scientific Reports към сп. Nature, в което описват търсенето на първоизточника на т.нар. „стрела на времето“, която символизира прогреса на времето и невъзможността движението ѝ да бъде обърнато. С помощта на квантов компютър обаче тази теория може да се окаже оборена.

Те разработили алгоритъм, който симулира разпръскването на електрон в множество посоки с цел частицата да бъде събрана отново. Това изглежда невъзможно, все едно счупването на чаша да бъде върнато. В квантовия свят обаче невъзможното често се оказва възможно. Алгоритъмът симулирал разпръскването на електрон чрез помощта на един кюбит (най-малката единица за данни в квантовия компютър), който влиза в ролята на частицата. Тя е регистрирана в две състояния – цяла и разпръсната.

След буквално хиляди опити алгоритъмът обръща процеса и частицата става отново цяла. Това е връщане на времето само за част от секундата, но досега не е било възможно.

„Направихме това, което се смяташе за невъзможно“, коментира пред ScienceDaily Валери Винокур, който е един от ръководителите на екипа.

„Успяхме изкуствено да създадем състояние, което е в директна опозиция на термодинамичната стрела на времето“, коментира Гордей Лесовик, съавтор на проучването, в официално изявление на сайта на Московския институт по физика и технологии.

Учените са провели поредица повторни тестове, за да се убедят в постижението си. В крайна сметка алгоритъмът постига същия успешен резултат в 85% от случаите, когато се използва квантов компютър с два кюбита. Те очакват, че с напредъка на технологиите и усъвършенстването на квантовите компютри, системите ще стават все по-прецизни и броят на грешките ще намалява.

Предвижда се пътуването назад във времето за кратки периоди да се използва за развитие на самите квантови компютри, които да се връщат назад в изчисленията си, да откриват грешките и да ги премахват. Това ще им позволи да работят още по-ефективно.