Вътрешният министър е без достъп до тайни, обяви шефът на ДАНС

0

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев, който скоро ще се раздели с поста си по искане на правителството, обяви, че вътрешният министър Бойко Рашков е с отнет допуск до класифицирана информация. Изявлението му дойде като изненадваща контраатака. Самият Рашков обяви, че не е знаел за това. Георгиев пък каза, че допускът му е отнет преди две години за срок от три години.

Шефът на ДАНС: Няма подслушвани политици, всичко е заради руските шпиони

Рашков отговори, че за длъжността, която изпълнява в момента, не му трябва подобен допуск. По закон в качеството си на вицепремиер той би следвало автоматично да получи достъп до секретна информация.

МВР-шефът намекна, че срещу него може да има образувано дело в прокуратурата. Преди няколко дни от държавното обвинение отрекоха.

„Ние, службите за сигурност, работим с класифицирана информация. И не само с национална класифицирана информация, а и с такава, която е на наши партньори от НАТО и ЕС“, заяви Георгиев.

Пред „Дневник“ Рашков му отговори задочно:

„“Не ме интересува какво говори този човек. Това, което казва, няма никакво значение за функцията, която изпълнявам в момента“.

Правителството предлага Радев да освободи шефа на ДАНС

Двамата са в конфликт от години. Напрежението ескалира след назначаването на служебното правителство. Рашков обяви, че Георгиев е излязъл в неплатен отпуск, което стана повод премиерът Стефан Янев да поиска отстраняването му от длъжност.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили