Вътрешният министър: В Русе има изключително високо ниво на детска престъпност!

0
1223
Вътрешният министър

Русе е от градовете с най-висока детска престъпност и употреба на наркотици сред подрастващите. Това каза при посещението си в града вътрешният министър Младен Маринов.

В Русе той участва в среща с кметове на общини от областта, свързана с оптимизирането на координацията между структурите на МВР, взаимодействието с институциите и подобряване на ефективността в борбата срещу престъпността и нарушителите на обществения ред. В срещата взе участие и новият председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Пламен Нунев.

По думите му, има проблеми по отношение на работата на служителите в Детска педагогическа стаи и общинските комисии, които се занимават с престъпленията от малолетни и непълнолетни.

Като друг основен проблем министър Маринов открои разпространението на наркотици по учебните заведения и сред подрастващите.

“Като цяло нивото на престъпност в русенската дирекция бележи спад, което се наблюдава и в цялата страна. Това не ни успокоява, защото проблемът с наркотиците е основен и ако не се справим с него, ще генерира и друга престъпност”, каза министърът. Той заяви, че ще постави конкретни задачи и срокове за по-голяма ефективност. За справяне с проблема с разпространението на наркотици е нужна и по-бърза експертиза. Областната полицейска дирекция обаче не е добре оборудвана с този вид технически средства, но предстои да получи такива уреди. Тогава разследването ще бъде по-бързо.

Кметовете на малките населени места са поискали да има по-голямо полицейско присъствие, но според министъра това не е възможно навсякъде, нито е единствено решение.

„Трябва да вървим към техническо решение, видеонаблюдението е много важно и разбрах, че има в почти всички общини. В Русе до края на годината ще има над 700 камери и това е по-добър подход, защото по-обективен, по-ефективен и ще освободи полицейски ресурс да се насочи към по-малките населени места“, каза министърът.