Въвеждат тримесечни винетки от догодина

0
Срокът на

От 1 януари 2018 г. се въвеждат тримесечни винетки за леки автомобили под 3.5 тона. Това се предвижда в проект на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата. С промените се определя и нов срок за действие на годишните винетки – те ще бъдат валидни една година от датата на купуване, а не както досега за календарна година. Изменението ще важи за всички пътни превозни средства, независимо от категорията и държавата на регистрация.

Цената на новата тримесечна винетка ще е 54 лв. Тя е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. В изготвения и приет от АПИ анализ, определянето на цената на тримесечната винетка е осъществено чрез принципа на пропорционалност, т.е. цената на тримесечната винетка да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това се налага от правилото колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малка да е заплащаната цена. Така от получената референтна стойност за ден  е определена цената на тримесечната винетка за леки автомобили в размер на 54 лв. или 28 евро.

Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват. Годишната винетка за леки автомобили ще струва 97 лв., а месечната 30 лв. Седмичната ще се таксува по 15 лв.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили