Антон Дончев стана Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет

Автор:
1 ное. , 2017   Video

Писателят Антон Дончев е новият почетен доктор на Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий”.

Той получи званието на тържествено събрание, посветено на 01 ноември. То му се присъжда за приноса му в развитието на българската литература и на българското кино, както и за всестранното му присъствие като човек на духа в българското общество.

В словото си пред присъстващите академик Дончев отбеляза, че днес съзнанието на всеки от седемте милиарда земляни се е превърнало в кръстопът на двата пътя – на доброто и на злото, на светлината и на мрака, на духовното и на материалното.

“Двете посоки се борят във всяко съзнание и душа, а човешкото съзнание е тясна арена”, каза Антон Дончев и допълни, че големият въпрос днес е кой е пътят за спасението на човешката душа.

Според него пътят може да се избере, като се тръгне по стъпките и следите на народните будители, които повече от век преди подписването на Европейската харта за правата на човека са приели и провъзгласили правото на достойнство за главна цел на човешкия живот.

“Народните будители са подписали с кръвта си българското решение за българския път на доброто в светлината на духа”, каза Антон Дончев.

На тържеството присъстваха областният управител проф. Любомира Попова, членовете на академическия съвет на университета и на университетското настоятелство, председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметът проф. Георги Камарашев, представители на институции, студенти и преподаватели.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.