Въздушното пръскане скара пчелари, арендатори и авиатори

0
55
Въздушното пръскане скара

Въздушното пръскане за пореден път скара пчелари, авиатори и няколко институции в Русе.

На традиционната им среща преди началото на активната селскостопанска година не присъства нито един арендатор или земеделец. Производители на мед обаче пак поставиха на дневен ред измирането на пчелните семейства след авиационно третиране на посевите с химикали.

Според пчеларите, един от най-сериозните проблеми е уведомяването в последния момент, а не рядко и изобщо липсата на съобщение за въздушно пръскане. От Областната дирекция по безопасност на храните обаче отхвърлиха твърдението. Летците също не приеха обвинението.

Само през миналата година в Областната дирекция „Земеделие“ са подадени 11 жалби за смърт при пчелите след авиационно пръскане на земеделски посеви. В нито един от случите обаче няма доказателства, че е в следствие на въздушно третиране с препарати.

„Ние не знаем кой с какво е пръскал и се губи времето на цялата комисия, само защото наистина има подмор на пчели. Но отивайки там и казвайки: „Трябва да си заплатите растителната проба.“ – абсолютно никой пчелар не иска да си плати. Става въпрос за 400 лв. не чух никой да повдигне този въпрос. Пчеларите дотук спират“, заяви Теменужка Ненова от Областната дирекция „Земеделие“ в Русе.

И макар че според законодателството земеделците са длъжни 3 дни преди авиационното пръскане да уведомят пчеларите и кметовете на населени места, пчеларите твърдят, че това не се спазва.

Решението на проблема може да е само едно, коментира пред екипа ни Медвед Мехмедов, председател на Областния браншови пчеларски съюз в Русе: „Да се избегне следобедното пръскане. Всички пчелари могат рано сутринта да затворят пчелните семейства, но следобед, когато са ги пуснали – те не могат да върнат и да ги приберат в кошерите.“

От Областната дирекция по безопасност на храните пък акцентираха, че при тях няма регистриран нито един стопанин с мобилно пчеларство. А в същото време се местели кошери, когато е цъфтежът липите. „Но никой на никого не се обажда. И такива регистри няма. И как ще бъдете уведомени, като си местите пчелините без документи?“, попита риторично д-р Николай Ненов от ОДБХ-Русе.

В край на сметка работната среща приключи без консенсус, тъй като на нея не присъстваха арендатори и земеделци.