Възпитаници на МГ „Баба Тонка“ сред финалистите на конкурс по програмиране

0

Двама възпитаници на МГ „Баба Тонка“ са сред 15-те най-добри състезатели в тазгодишното 20-то издание на международния конкурс по програмиране CodeIT, съобщиха от училището.

Това са Виктор Кожухаров – ученик в 11 клас и бившият възпитаник на училището Емил Инджев, който понастоящем е студент по компютърни науки в Оксфорд. Победител в CodeIT 2020 е Виктор Лучич от Сърбия – студент във Факултета по компютърни науки в гр. Белград. Русенските момчета са съответно седми и девети.

Юбилейната церемонията по награждаването се състоя онлайн на 15 юни. Официално обръщение отправиха президентът на Република България Румен Радев. Видео поздравления изпратиха кметът на община Русе Пенчо Милков, госпожа Галина Бобева – директор на МГ „Баба Тонка“, доц. д-р Пламенка Христова – преподавател в Русенски Университет, дългогодишни партньори на конкурса и ИТ таланти.

CodeIT е един от първите частни конкурси по състезателно програмиране в света, създаден през 2000 г. като национално състезание. Състезанието протича ежегодно в 6 задочни и финален кръг в партньорство с компании, неправителствени организации, ИТ Асоциации и водещите образователни институции в България.