Възрастни отказват да се ваксинират с „АстраЗенека“

0

Притеснения сред възрастните хора за ваксината на „АстраЗенека“. За сега само тя се предоставя на личните лекари по малките населени места. Най-рисковите групи обаче масово се отказват, или отлагат ваксинация, тъй като не са сигурни дали е подходяща за тях.

„Отбягваме от нея ваксина, казаха, че над 65 години не трябвало да се ваксинират. Ама за възрастните хора трябва да ни доставят по селата, която трябва – първата. Министърът защо не се ваксинира с тая ваксина“, казва 77-годишната Маринка Гръцманова.

„Още не съм намислил, по-нататък, като влезем в другия месец, април, март“, допълва Николай Шенков.

Недостиг на ваксини спъва имунизацията при личните лекари

Според общопрактикуващия лекар д-р Добринка Радоев хората се колебаят, защото чуват разнопосочни информации.

„Те понеже чуват по медиите, че се говори, че Германия се отказа и че не е подходяща много, защото е жива ваксина, както грипната, и не е подходяща за възрастни и с рискови заболявания… Колебаят се, записват се, но се колебаят и казват – ще се обадя допълнително, да се консултира с близките си и така“, казва тя.

А според министър-председателя Бойко Борисов и представителите на щаба не трябва да се говори за марка ваксини, тъй като всички са одобрени и достатъчно изследвани и тествани.

„Само в България върви такава полемика коя бива по-добра ваксина. Такова нещо не съществува в цивилизования свят в момента. В Западна Европа никъде не се говори коя е по-добра. Слагат се всички ваксини, които са утвърдени от ЕК по лекарства. Смята се, че щом утвърдени, те са достатъчно надеждни. По-добре с каквато и да е ваксина, отколкото без“, заяви шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчлийски.

Според Борисов след като ваксината е утвърдена от Европа, е най-добрата.

Очаква се през месец март да има доставени повече ваксини от всички видове и хората да имат право на избор каква да си поставят.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили