И Велико Търново не иска бежански център

0
61
Велико Търново увеличава населението си

И Велико Търново се обявява против изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип и заселване на нелегални имигранти на територията на общината.

Това става ясно от внесената за разглеждане в местния парламент декларация . С документа вносителите – съветниците от Патриотичния фронт Николай Цонев и Станислав Рашков настояват да не се допуска разкриване на имигрантски центрове от всякакъв тип на територията на община Велико Търново, както и да се предприемат всички позволени от закона действия, за да не се допусне възникването на такива центрове в региона.

„Категорично заявяваме, че за решаването на въпроси, касаещи местната сигурност, от приоритетно значение е мнението на гражданите”. Според местните парламентаристи никой няма право да налага на обществото решения, които изискват широко и открито обществено обсъждане или дори провеждането на местен референдум“, пише в декларацията.

Официалният отговор на декларацията ще бъде даден на следващата сесия на местния парламент. Само преди няколко седмици подобна декларация приеха и гласуваха общинските съветници в Горна Оряховица,  с което местния парламент гарантира пред гражданите, че няма да бъдат предприемани дейности по изграждането на бежански лагери на територията на общината.