Великобритания се отказва от маските и зеления сертификат

0
Снимка: Pixabay

Правителството на Великобритания ще премахне изискванията за зелен сертификат и носене на маски, обяви премиерът Борис Джонсън. Аргументът му е, че в страната е организирана една от най-бързите кампании за поставяне на бустерна доза.

Допреди десетина дни страната регистрираше рекорден брой нови заразявания вследствие на вариант Омикрон. Сега обаче новите случай са спаднали наполовина.

Според Джонсън ще бъдат променени и препоръките за работа от вкъщи. Той обясни, че се очаква от гражданите да вземат правилните решения, а бизнесите ще имат правото сами да определят правилата.

Маските няма да са задължителни дори за градския транспорт и класните стаи. Карантината за ковид болните засега ще бъде запазена, но се очаква също скоро да отпадне.

Според мнозина коментатори обаче решението на Джонсън не е продиктувано толкова от по-добрата обстановка с коронавируса, колкото от опита му да запази поста си. През последните дни около британския премиер се вихрят скандали, след като се появиха видео, на което се вижда как той танцува на парти по време строги ковид ограничения миналата пролет.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили