Ветово се разминало „на косъм“ с инцидент като в Хитрино?

0
Ветово се разминало „на косъм“ с инцидент

Жителите на гр. Ветово се разминали „на косъм“ с инцидент, подобен на този в с. Хитрино.

Инцидентът станал на 7 януари, понеделник. В 5,22 ч. сутринта, композиция на фирма „Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД (фирмата собственик на взривилия се в Хитрино влак), в състав три локомотива 31 вагона, 26 от тях пълни с биодизел, преминал през гара Ветово. По думите им, при наближаване на гарата машинистите видели светлинен сигнал за влизане със спиране и започнали намаляване на скоростта. При преминаване покрай дежурния ръководител движение получили светлинен сигнал за транзитно преминаване и композицията продължила без да спре. При напускане на района на гарата обаче се получило принудително обръщане на езиците на изходната стрелка, в резултат на което тя била повредена. За щастие, други щети и пострадали няма.

Композицията била спряна на гара Ястребово, където обслужващата бригада била информирана, че са преминали транзит през гара Ветово при забранителен изходен сигнал.

За изясняване на ситуацията е сформирана оперативна група по безопасност, която се състои от инспектори по безопасност към НКЖИ и представители на превозвача. От частната компания отричат да има нарушение. Нещо повече, оттам твърдят за сигнал, позволяващ на композицията да продължи транзит. Експерти обаче са категорични, че нарушението е можело да приключи с жертви и огромен взрив.

Очаква се изясняване на причините за произшествието и изготвяне на доклад в срок от 5 работни дни