ВиК-Варна: Нямаме вина за замърсяването в езерото

0
63

ВиК-Варна няма вина за скъсания водопровод и замърсяването във Варненското езеро. Това твърдят от дружеството.

Те посочиха, че са уведомили всички институции още миналото лято. Въпреки това, проблемът започва да се решава едва през май тази година. Очаква се утре да започне прокопаването на подводните траншеи, в които да се постави новата тръба. За завършване на ремонта ще са нужни 45 дни.

Кметът на Варна: Има планктон, а не замърсяване на залива /ВИДЕО/

За проблем с тръбопровода се разбрало, когато налягането на помпите в станцията в Аспарухово спаднало.

„Наехме водолазни екипи да направят обследване на тръбата. Предвид това, че е лятото, заради повишената температура, водата в езерото е много мътна и много трудно може да се установи каквото и да било. Ние по никакъв начин не сме причината за това замърсяване, ако го има и доколкото го има, тъй като ние сме само експлоатиращо предприятие на тази тръба.“, заяви Михаил Маринов, зам.-управител на ВиК-Варна.

Тонове мъртва риба на брега на Варненското езеро

След кореспонденция между ведомствата и неуспехи за гаранционно отстраняване се започна работа с пари от регионалното министерство.

„Гръцката фирма беше поканена през месец ноември след като получихме информация от Министерството на околната среда и водите. Те не реагираха.“, обясни Христо Иванов, зам.-кмет на Варна.

Новата фирма, която извършва ремонта, вече е извадила 270 метра от засегнатото трасе.

„Тръбата е заглушена и от двете страни, за да не се напълни с нещо, което ще ни е проблем в последствие. Този тръбопровод може да е бил под дъното, но може да е изкаран от това въздействие отгоре. Може да се е напълнил с въздух, може да са станали много неща.“, коментира инж. Христо Николов, изпълнител на ремонт.

Заради замърсяването от авариралата тръба на ВиК-Варна е наложена санкция от 44 хил.лв. на месец. Тя обаче е намалена на 11 хиляди, а от дружеството ще настояват и за допълнително редуциране, тъй като смятат, че е неправомнерно.