Високите ставки в тол системата ще са за най-тежките автомобили

0
166
Плащането на тол такси по магистралите

Високите ставки в тол системата ще се отнасят за много тежките автомобили, над 12 тона, с повече от три оси. Това каза във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. По думите му, такива автомобили не се ползват за превоз на хранителни стоки и продукти, и отражението от въвеждането на таксите върху бизнеса далеч няма да бъде в апокалиптичните размери, които се коментират в момента. Хубавото е, че системата ще бъде експериментално тествана, няма как да заработи още от деня на пускането й, такъв преходен период ще даде възможност за набиране на данни за анализи, каза още Желязков.

Днес започна тестването на тол системата за таксуване на тежкотоварния трафик у нас. В системата са заложени 10 800 км пътища от републиканската пътна мрежа и тарифите от доклада на Световната банка. Първоначално няма да се залага на реално събрани данни, а на симулации.

Тол системата трябва да заработи на 16 август. Дотогава по пътищата трябва да бъдат монтирани и преоборудвани 300 портални рамки, които да следят трафика, както и 105 тол патрула.

Превозвачите не са съгласни с предвидените параметри и настояват за промяна.