Витанов: Пикът на Омикрон ще е в средата на февруари

0
Николай Витанов, Снимка: Фейсбук

Пикът на заразяването с варианта Омикрон ще е в средата на февруари. Такава прогноза направи пред Нова телевизия математикът Николай Витанов. Според него до края на седмицата новият вариант ще е доминиращ у нас. Той обясни, че не очаква резки скокове в заболеваемостта, но ще бъдат достигнати стойности от около 10 хил. случая на ден.

„След като Омикрон стане доминиращ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен. Това ще бъде максимумът, ще стои няколко дни и след това ще тръгне надолу. Т.е. очакванията са, че през втората половина на февруари ще сме преминали максимума и ще вървим надолу”, посочи математикът.

Той твърди, че в момента ситуацията с коронавируса е търпима като се очаква бавно влошаване. Най-сериозна е заетостта на интензивните легла в Русе, Силистра и Търново.

Според новия правителствен план тотален локдаун се предвижда при висока заетост на интензивни легла. По думите на Витанов това е не само медицинско, но и политическо решение, а здравната система може да издържи и на по-висока заетост на интензивните легла известно време.

„Русе беше ден-два над 80%, сега са 70 и няколко – нищо не стана. Може да се изкара известно време и на 80%. В околните области на Северния централен район има свободни интензивни легла. Т.е. хора, които имат нужда от интензивни грижи, могат да бъдат закарани там и ситуацията да се удържи”, коментира математикът.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили