ВКС върна делото за смъртта на Алекс

0
544
Окръжен съд – Русе отказа да задържи под стража

ВКС отмени решението на Апелативен съд – Велико Търново за убийството на Алекс в гр. Бяла и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

Това съобщиха от Върховния касационен съд. Тричленният състав на ВКС приема протеста и жалбите на частните обвинители за основателни.

С решението си преди време Апелативният съд в Търново измени присъдата на Маринов, като преквалифицира и обвинението за причинена смърт вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда и така наказанието бе свалено от 20 на 3 години.

Според касационните съдии при преквалифициране на обвинението колегите им от ВТАС е следвало да посочат защо намират, че подсъдимият не е съзнавал възможността действията му да причинят последвалата средна телесна повреда. Върховните съдии констатират, че ВТАС само е отбелязал декларативно, че не са налице „доказателства по делото подсъдимият да е желаел или да е допускал настъпването на по-тежкия резултат – черепно-мозъчната травма, а още по-малко смъртта на пострадалия“, но не е изложил никакви съображения как този му извод кореспондира с приетото от фактическа страна относно алкохолното повлияване на пострадалия и обстоятелството, че ударът, нанесен му от подсъдимия, е бил изненадващ.

„След изясняване по експертен път на посочените по-горе обстоятелства и при съпоставка на фактическите данни относно реализираните от подсъдимия действия по отношение на пострадалия, въззивният съд следва да даде обоснован отговор относно наличието на предпоставките за ангажиране отговорността на подсъдимия, като се изготвят дължимите мотиви не само по фактите, но и по правото, съобразно изискванията на процесуалния закон“ – пише в решението на ВКС.

Както ТВН вече писа, 18-годишният младеж изпадна в кома на 8 юли 2017 г., след тежък удар по главата. Инцидентът стана, когато Александър и негови приятели се прибирали от дискотека.

За смъртта, по хулигански подбуди, състав на Русенския окръжен съд осъди Валентин Маринов на 20 години затвор. По-късно Апелативният съд във Велико Търново преквалифицира и обвинението за причинена смърт вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда и така наказанието бе свалено от 20 на 3 години.