ВМРО предлага образователен ценз и задължително гласуване

0
198
Красимир Каракачанов ще изнесе лекция

За още шест допълнения в основния закон на държавата настоява Красимир Каракачанов. Това се случва минути след обръщението на премиера Борисов.

Рестартът на Борисов: Проект за нова Конституция, оставка при свикване на ВНС /ВИДЕО/

В профила си във фейсбук Каракачанов представи, отдавана исканите от ВМРО, поправки в Конституцията, а именно – връщането на казарма, образователен ценз за гласуване, по-големи правомощия на президента и премахване на всякаква възможност за еднополови бракове.

Според Каракачанов, тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. „Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено“, заявява вицепремиерът.

Според лидера на ВМРО, мотивите за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да се обяснят със спазването на Конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения. Според основния закон образованието в България е задължително до 16-годишна възраст.

„Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне минимално ниво на образование или да представи сертификат за преминат обучителен курс, който да гарантира възможността на лицето да прави информиран политически избор, то той не би следвало да има правото да избира“, смята лидерът на „воеводите“..

По повод изявлението на министър-председателя Бойко Борисов за свикване на ВНС и за промени в Конституцията – дебатът…

Публикувахте от Красимир Каракачанов в Петък, 14 август 2020 г.

Дали светкавично поставените искания от ВМРО, минути след изявлението на премиера, ще повлияят на решението им, дали да подкрепят свикване на Велико народно събрание, предстои да разберем.