ВМС с план за възраждане на родното корабостроене

0

vms_kontraadmiral_r_nikolov92Това каза пред журналисти в Русе командващия ВМС контраадмирал Румен Николов. По думите му, страната ни има възможности сама да строи съдовете, необходими на флота. Става дума най-вече за 2000-тонни кораби от типа „корвет“, които са най-удачни за родната флотилия за патрулиране из Черно море.

Става дума за т.н. „модулен“ принцип, поясни контраадмирал Николов. В България могат да бъдат изграждани корпусите, а тъй като страната ни не разполага с възможности за изграждане на част от системите – най-вече радари и въоръжение, оборудването ще се извършва чрез коопериране с други доставчици.

По време на учението „Бриз 2013“, фрегатата „Верни“ е била сертифицирана за участие в операции на НАТО, каза още контраадмиралът. Така военноморския ни флот вече разполага с 4 сертифицирани кораба. Освен „Верни“ такъв имат фрегатата „Дръзки“, както и два противоминни кораба.

Контраадмирал Николов беше в Русе във връзка със стартиращите от брега на Дунав чествания на 134-ата годишнина от създаването на Българските военноморски сили. В ранния следобед заедно с представителна част на ВМС той положи венец пред Паметника на моряка в Русе. Предвидения за вечерта концерт на представителния духов оркестър на ВМС беше отложен заради националния траур.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук