Внимание! Масирани атаки на телефонните измамници!

0
72
Мними полицай и лекар

Масирани атаки започват телефонните измами, предупреждават от полицията. Само през последните дни в региона са регистрирани няколко случая, при които възрастни хора са се разделили със спестяванията си.
Както ТВН вече съобщи, преди ден 88-годишна русенка се раздели с около 5 000 лв. Миналата седмица телефонните измамници измъкнаха близо 22 000 лв. от 2 русенски семейства.
За поредната измама, извършена от безскрупулните мошеници, съобщават и от Силистра. Там 67-годишна жена станала жертва на познатата схема, че участва в полицейска операция за залавяне на телефонни измамници. Тя предала на непознат 2685 евро, 878 долара, 300 лв. и друга валута, както и около 200 г златни накити.
Друга опит за измама бил предотвратен след намесата на добросъвестен гражданин. Човекът, който имал обява за извършване на транспортни услуги, бил нает да вземе и достави пратка. Когато 86-годишен силистренец му предал малка чантичка, мъжът се усъмнил, че става въпрос за телефонна измама и се свързал с полицията. Така била предотвратена измама за сумата от 3500 лв., които вече са върнати на собственика.
Опити за измама, за щастие – неуспешни, са били регистрирани и в други, по-малки селища.
За пореден път полицията призовава:
Не давайте пари и ценности на непознати под никакъв е предлог!
Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.
Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.
Поговорете с възрастните си близки за телефонните измами –  обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако попаднат в такава ситуация.
В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с дежурния в МВР.