„Волейболни“ 3D рисунки украсиха площада в Русе

0
144
3D рисунки

Пет 3D рисунки, посветени на световното първенство по волейбол, на част от срещите от което Русе е домакин, украсиха централния градски площад.
Те са дело на художниците Вера Бугати и Фабио Феделе от Италия, Тадео Мендоса от Мексико, Браниша Джорджевич и Зоран Миличевич от Сърбия, Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева от България. В продължение на няколко дни те твориха върху специални линолеуми, разположени на пет места на пл. „Свобода“, като създадоха вълнуващи превъплъщения на волейболната топка, на играта волейбол, на мисленето и мечтите за волейбол, на звезди от съвременния волейболен терен, както и провокиращи абстрактни решения като естествен щрих от свободния дух на твореца.
Вера Бугати и Фабио Феделе от Италия работиха в екип и сътвориха едно истинско преживяване на летенето към спорта, вплитайки посланието с един от достолепните символи на Русе – Доходното здание, като 3D – картината им се нарича „Спортът дава криле за бъдещето“.
Тадео Мендоса от далечно Мексико създаде в 3D-ракурси настроението на града-домакин Русе, наречено „История и спорт“.
Браниша Джорджевич и Зоран Милевич от Сърбия – двама забележителни художници, също работиха в екип и през цялото време изследваха волейболната еуфория в Русе. В тяхната 3D-творба, представляваща слънчеви очила и наречена „Спортът разбива границите“, са уловени силуети от архитектурните символи на крайдунавския град. Българските участници Невена Лефтерова и Евгения Лефтерова пресъздадоха играта на звездното либеро на българския национален отбор по волейбол Теодор Салпаров в рисунката „Влез в играта“, а Нина Ковачева озаглави своето вдъхновяващо творение „Малкият екран с големите мечти“.
Вчера творците бяха наградени от организаторите на събитието – Община Русе, Сдружение за изкуство „Арт Юнивърс“ и фондация „Русе-град на свободния дух“.