Водна криза чака Стара Загора

0
134

Не завали ли, Стара Загора ще изпадне във водна криза.

Това казва в интервю за сайта dividenti.eu инж. Румен  Райков, шеф на ВиК Стара Загора.  Водното дружество отговаря за водоснабдяването на цялата Старозагорска област.

Освен  незапомнената суша, за страховете на ВиК  управителят има и други причини: водата, която старозагорци получават е само гравитачна. Въпреки наличието на два големи язовира в региона – Копринка и Жребчево, те не се използват за питейни нужди от населението  на областта.

Инженер Райков определи като „критично“ нивото на тези два язовира.  

Тази година в пъти са намалели обемните количества вода в поройните слоеве в Стара Планина и в Средна гора, а това налага за черпенето на водата да се използват все повече и все по надълбоко помпи.

Нивата в кладенците са паднали с метри, което от своя страна  увеличава разходите на водното дружество  и за ел. енергия. Ясеново, т.нар. „Дунавци“  през горещите месеци е давал 300 л/сек, в момента добива от него е под половината на това количество-  едва 140 литра в секунда.

Въпреки това към момента не се планира увеличение на цената на кубик вода, уточнява инженер Райков. Увеличените разходи за добива на водата щели да са сметка на дружеството.

Огромен проблем за водоснабдяването в региона се явява и сухата земя, която пука тръбите, при ремонти и отстраняване на аварии.

Безводието струва много повече средства, категоричен е инж. Райков.

В момента разходите за ток на дружеството възлизат на 600 000 до 700 000 лева месечно.

Сушата в региона е причина за пръв път от години  старозагорското ВиК да взима вода за общините Гълъбово и Раднево от Твърдица. За целта се  прекарва  вода от 100 км, за да не настъпи безводие в тези общини.

От ВиК Стара  Загора призовават абонатите си  да  пестят водата и да ограничат потреблението й,  поне докато отмине сушата.

Снимка: Сашка Панайотова

Челна снимка: Почти пресъхналият язовир Копринка