Военна техника „превзе“ центъра на Русе

0
1318
Военна техника

Военна техника – бронирана колесна машина “Гардиън”, БТР 60 ПБ,  специални екипировки, водолазно оборудване „превзе“ центъра на Русе в ранния следобед. Това бе част от националната информационна кампания “Бъди войник”, провеждана от военното министерство. За да представи привлекателните страни на военната служба бе дошъл лично вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

“След 30 години съкращения в армията има цели региони в България, включително и област Русе, в които хората отдавна не са виждали военна техника и български войници”, каза Каракачанов. На информационна борса младежите могат да се запознаят с възможностите и условията за кандидатстване за постъпване на военна служба. По думите на военния министър, от кампанията има ефект – през миналата година за първи път постъпили повече военнослужещи, отколкото са напусналите армията. В подкрепа на думите си той посочи, че само преди два дни ва един от конкурсите за набиране на военнослужещи в сухопътните войски се явили 430 кандидати за 175 места, докато през последните години броят обикновено е бил 1 към 1.

Военният министър не подмина и злободневната тема  а закупуване на нови изтребители Ф-16. По думите му, това било “сделка, с която започва модернизацията на българската авиация”.

„Ще ми се да бъда оптимист за преговорите, самолетът е хубав“, каза Каракачанов с уговорката, че всичко е въпрос на преговори. По думите му, на този етап някои от параметрите не били удовлетворителни във финансово измерение, като ще се водят разговори те да бъдат понижени до поносими нива.

“Декларирали сме нашите финансови възможности, но от едно ниво нагоре не знам дали е оправдано за обществото и данъкоплатеца. Не разглеждам тази сделка като бизнес и би следвало така да я разглеждат и нашите партньори”, каза Каракачанов.