Военният министър: Малък е шансът да открием пилота жив и здрав

0
Георги Панайотов, Снимка: БГНЕС

Шансът пилотът на падналия изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев да бъде открит жив и здрав е малък. Това заяви пред Нова телевизия военният министър Георги Панайотов.

„За съжаление няма резултат от издирването на пилота. Цяла нощ флотът е работил. Обследвано е морското дъно с радар. Не е открито нищо повече от намереното през деня”, заяви той.

Майор Терзиев изчезна в ранните часове на четвъртък. Пилотираният от него изтребител падна в морето в близост до Шабла. При спасителната акция бе открита само жилетката му.

Изтребителят МиГ- 29 паднал след допълнителен маньовър

Премиерът Стефан Янев обясни, че Терзиев е участвал в учение и е трябвало да порази светеща мишена през нощта. Задачата е била изпълнена, но се е наложил допълнителен маньовър от страна на пилота. Малко след това радиовръзката с него е изгубена.

Към момента не са извадени и останките от изтребителя. Предполага се, че те са на около 70 метра дълбочина.

„Трябва да сме готови да приемем най-лошото. Установена причина няма, защото тече разследване и резултатите не са готови. Опасявам се, че това ще се случи след няколко дни. Операцията продължава. Корабите са там, издирват машината, издирват пилота. Отчитам времето от последния контакт с пилота, минали са повече от 30 часа. Температурата на водата е ниска, има морски течения. Шансът той да бъде открит жив и здрав е много, много малък“, каза още военният министър.