Войната: Силни експлозии в Киев, преговорите продължават в Турция

0

Две силни експлозии са разтърсили Киев около 5.30 сутринта местно време, съобщават информационните агенции.

Засега няма информация за пострадали и разрушения. Не е ясно и кои са били мишените на руската атака.

Според някои информации, ракетите са били изстреляни от Беларус. Това твърдение, обаче, все още не е потвърдено от независими източници.

Украинските власти съобщиха, че 35 души са били убити при атаката срещу военната база, която се намира на около 40 километра северозападно от Лвов и на двайсетина километра от границата с членуващата в НАТО Полша. През последните години обектът бе използван за обучаване на украински военни под наблюдението на чуждестранни инструктори, предимно американци и канадци.

Украинските власти начело с президента Володимир Зеленски не спират да призовават НАТО да обяви зона, забранена за полети, над страната им. Алиансът обаче отказва, за да не бъде въвлечен във войната. Ако НАТО влезе в конфронтация с Русия, това би означавало Трета световна война, предупреди в петък президентът на САЩ Джо Байдън.

Украинската армия обяви, че е отблъснала опит на руските сили да окупират Мариупол. Чеченският лидер Рамзан Кадиров твърди, че чеченски бойци са навлезли на километър и половина в града.

Преговорите между Украйна и Русия ще продължат днес в Турция. Това съобщи украинският президент. Вчера разговорите се водиха виртуално.

Володимир Зеленски посочи, че е бил информиран, че преговорите вървят добре. Основното искане на Киев остава незабавно спиране на огъня и изтегляне на руските войски от Украйна.