Враждата между Катар и съседите му се прехвърли и на футболния терен

0
98
Враждата между Катар и съседите му се прехвърли и на футболния терен

Привържениците на националния отбор на Обединените арабски емирства вече изобретиха нов способ за разправа със съперника. Въпреки жестоките мерки за сигурност на стадиона в Абу Даби, запалянковците измислиха с какво да замерят враговете от Катар след загубата на своя тим с 0:4 в полуфинала за Купата на Азия.

Находчивите араби събуха обувките си и откриха с тях „огън“ по футболистите от съседното емирство. Друго нямаха под ръка, но със сигурност този номер съвсем скоро ще се прехвърли и по другите стадиони.

След като катарците вече се разправиха безмилостно с емирствата на италианския треньор Алберто Дзакерони, в петък ще играят на финала срещу Япония. Без никакво съмнение, те ще бъдат посрещнати по същия начин на стадион „Зайед Спортс Сити“ в Абу Даби.

През 2017 г. Катар беше обвинен от съседните държави, и най-вече от Саудитска Арабия, че поддържа терористични групировки. Емирството, което ще бъде домакин на Световното първенство през 2022 г., се озова срещу четворната коалиция на саудитците, ОАЕ, Египет и Бахрейн. Те затвориха сухопътните и въздушните си граници.

Саудитска Арабия дори строи плавателен канал по границата с малкия си съсед, отрязвайки достъпа му към останалия свят по суша и превръщайки го де факто от полуостров в остров.

Компромиси не се правят по никакъв повод. Дори националният футболен отбор на Катар не можа да влезе с чартъра си директно в Абу Даби, а трябваше да заобикаля през Кувейт.

Истерията достигна нови висоти, след като миналата година главният прокурор на емирствата обяви, че който симпатизира на катарските неприятели, ще лежи най-малко 15 години в затвора. А в добавка му отнемат цялото имущество.