Все още не е ясно къде ще започва магистралата Русе-Велико Търново

0

Към момента няма яснота за началната точка на магистралата между Русе и Велико Търново, стана ясно по време на разговорите между вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Това се дължи на факта, че още не е решено къде точно ще се построи моста между Русе и Гюргево, тъй като целта е да се изгради бърз транспортен коридор между Румъния, България и Турция. На по-късен етап магистралата би трябвало да стига до Маказа.“Нулевата точка на магистралата е всъщност новият мост над Дунав“, уточни министър Караджов.

Предвиждат ремонт на Дунав мост, фериботът тръгва на лято (видео)

Двете страни ще изведат като равностойни приоритети изграждането на втори мост над Дунав в района на Русе – Гюргево, и удълбочаването на коритото на реката по цялото протежение на българо-румънската граница, така че да се постигне пълен капацитет за корабоплаване 365 дни в годината.

Тези теми са описани в меморандума от март 2019 г., по който изобщо не е работено досега. Страните се съгласиха работните групи да заседават минимум 1 път месечно, а министрите да се виждат на всеки 3 месеца, за да следят отблизо прогреса на проектите. Николай Събев предложи той и румънския му колега да се ангажират лично с патронажа на работните групи.