„Всех Святих“ отваря врати в началото на септември

0
В началото на септември

В началото на септември, най-вероятно на 10-ти, когято по църковния календар се отбелязва Неделя преди Въздвижение, храмът „Всех Святих“ ще приеме първите богомолци.

Това стана ясно по време на инспектирането на довършителните работи по изграждането на църквата, осъществено от кмета на Русе Пламен Стоилов и НВПр Русенският митрополит Наум, в присъствието на заместник-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска, представители на комунални и строителни фирми.

Към момента все още текат строителни дейности в храма, облагородява се и района около него. Общинското предприятие „Комунални дейности“ полага нови бордюри и каменна основа за тротоарите, възстановява пешеходните алеи и изгражда ново осветление. Предстои общинското предприятие „Паркстрой“ да изравни терена и да възстанови зелените площи около църквата. В края на август ще бъде монтиран и иконостаса.

Братята Валентин и Теодор Цветкови ще подарят чешмичка, която ще бъде изградена до храма. 22-годишните близнаци споделиха, че са вярващи, живеят наблизо и отдавна чакат възстановяването на църквата. През 2016-а година, на Йордановден, единият от тях – Теодор извадил кръста от ледените води на река Дунав.

Работата по възстановяването на вандалски съборения на 26 октомври 1975 г., по нареждане на Градския народен съвет в Русе храм започна през 1998 г. Тогава о бозе почившия Български патриарх Максим положи основния камък и до него, послание към наследниците, на около 30 метра северозападно от мястото, където сега се издига новия храм. Същинската работа започна през 2007-а година, като първата копка направиха Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, който тогава беше начело на Русенската епархия, кметът на Русе по това време Божидар Йотов и покойния вече строителен предприемач Теодорин Патриков, който беше един от най-големите радетели за възстановяване на храма.

В края на февруари 2016 г. създаденото за възстановяването на храма сдружение „Всех Святих“ прехвърли собствеността му на Русенската митрополия, връчвайки нотариалния акт и ключовете за църквата на Русенския митрополит Наум.

Помощ за възстановяването на храма оказа и премиерът Бойко Борисов, който се ангажира да бъдат осигурени средства за довършването му при посещението си в Русе през септември миналата година, след което кабинетът отпусна 250 000 лв.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили