Всичките прасета – под ножа!, разпореди агроминистерството

0
1238
Собственикът на свинекомплекса в

Всичките прасета в свинекомплекса в село Голямо Враново трябва бъдат унищожени. Това е становището на земеделското министерство, в отговор на запитване на Българското национално радио по повод искането на собствениците на комплекса животните, които се намират в изолирани помещения и не са били в контакт с болните да не бъдат убивани. Става въпрос за около 20 000 прасета. По думите на управителя Вихрен Димитров пред националното радио, направени са над 1500 проби, всичките до една са отрицателни.

От агенцията по храните обаче са категорични, че съгласно европейското законодателство при потвърждаване на огнище последващи проби не се вземат. Свинекомплексът ще може да продължи дейността си само след като изпълни заповедта за ликвидиране на огнището, т.е. да бъдат умъртвявени и заровени животните, а помещенията да бъдат почистени и дезинфекцирани. Няма значение, че резултатите от пробите им са отрицателни.

Свинефермата беше една от първите, в които беше открита чумата още през юли. Част от прасетата тогава бяха унищожени и заровени, но собствениците поискаха останалите животни, пребивавали в изолирани помещения, да не бъдат убивани. Заболяването не е опасно за хората, но е силно заразно за свинете, няма ваксина, нито лечение, и затова, според експертите, е застрашен целият отрасъл на свинепроизводство.