Всичко, което трябва да знаем за Глюкозаминът

0

Напълно нормално е да чуете, че някой приема глюкозамин, в повечето случаи става въпрос за грижа за ставите. Това е естествено съединение, което химически се класифицира, като аминозахар. Той служи, като градивен елемент за различни функционални молекули във тялото, но основно организма ни го използва за развитието и поддържането на хрущяла в ставите.

Нашето тяло използва глюкозамина за да изгради сухожилията, хрущялите, връзките и гъстата течност, която обикаля ставите и ги предпазва от увреждания. Допълнителният му прием, често се препоръчва за предотвратяване на остеоартрит.

Артикуларният хрущял е вид гладка бяла тъкан, която покрива краищата на костите ни там, където те се срещат, за да се образуват стави. Този вид тъкан – заедно със смазваща течност, наречена синовиална течност – позволява на костите да се движат свободно една върху друга, като намалява триенето и позволява безболезненото движение на ставите.

Източник на изображение: pexels.com

 Глюкозаминът помага за образуването на няколко химични съединения, участващи в създаването на ставния хрущял и синовиалната течност.

За здравето на ставите, глюкозаминът, предотвратява появата на увреждания, причинени от ежедневни натоварвания – ходене, изкачване по стълби, джогинг, изправяне и др. Тъй като при напредване на възрастта, хрущялите започват да се рушат и да губят доста от своята еластичност и гъвкавост, допълнителният прием на глюкозамин, приеман като хранителна добавка, забавя този естествен процес. Също така той подпомага смазването на ставите, като насърчава допълнително обхвата на движение и мобилността.

Допълнителният прием на глюкозамин може да защити ставната тъкан, като предотвратява разпадането на хрущяла. 

Има няколко различни разновидности на добавките с глюкозамин, включително Глюкозамин хидрохлорид и Глюкозамин Сулфат. Действието им е много сходно и се използват за насърчаване на здравето на ставите.

Въпреки, че са подобни, при употреба под формата на хранителни добавки, реално те нямат еднакъв ефект.

Глюкозамин Хидрохлорид

Той е референтна форма на Глюкозамина, ефектите от която не са се доказали като много ефективни и изследвания доказват, че при използването му не посочват никакви конкретни резултати.

Глюкозамин Сулфат

При него е установено въздействие на глюкозамин заедно със сулфат. Глюкозамин Сулфата, се усвоява много по-добре от чистия Глюкозамин. Той е една от най-популярните добавки използвани от спортисти страдащи от остеоартрит.

Много изследвания доказват, че суплементацията с 3g Глюкозамин регулира серумния маркер, което най-вероятно е доказателство за по-малки нарушения в колагена. 

Много хора предпочитат да приемат глюкозамина с комбинирани формули, други пък използват чист Глюкозамин. Повечето производители на добавки използват съставка, която се добива от черупките на мидите, но има и вегетарианска формула, при която не се използват животински източници.

Учени доказват, че тези които приемат Глюкозамин сулфат, усещат много по-бързо подобрение. Но най-голямото предимство при използването му е намаляване на количеството на възприетата болка.

Хранителните добавки, които са с Глюкозамин Сулфат, много често съдържат и други вещества, като например Хондроитин Сулфат, MSM (Метилсулфонилметан) или хрущял от акула. Много учени твърдят, че използването им в комбинация действа доста по-добре от приема само на Глюкозамин.

Как се приема и каква е препоръчителната дозировка на Глюкозамина?

Тъй като не можем да си набавим достатъчно Глюкозамин с храната е необходимо да си го набавим под формата на хранителна добавка и може да се приема по три начина:

Интрамускулно чрез инжектиране (мускулно)

Трансдермално чрез кремове, които спомагат срещу болката в ставите (през кожата)

Перорално (през устата)

Добре е да се приема в период от 2 до 4 месеца, докато се усети позитивен ефект, а дневната доза според проучвания би следвало да бъде 1500 mg до 2000 mg.

Други ползи от Глюкозамина

Здраве на челюстта

Общо здраве на костите

Поддържане на пикочния мехур и гастроинтестиналния тракт, храносмилането. Особено ефективен за пикочния мехур и стомаха ако се комбинира с Рутин и Кверцетин.

И не забравяйте, че движението е в основата на нашето съществуване!

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук