Втори антиправителствен протест събра хиляди в Букурещ

0
в центъра на Букурещ

Голям антиправителствен протест се проведе за втора поредна вечер в центъра на Букурещ. Протестиращите поискаха оставката на кабинета и предсрочни избори.

Съботният протест премина сравнително спокойно, за разлика от този в петък, когато бяха ранени над 450 души, включително 35 представители на силите на реда. До сериозни инциденти и сблъсъци с органите на реда на площад „Виктория“ не се стигна. Само един човек е арестуван, на други 12 прилошало.

Според държавната агенция „Аджепрес“ на площада е имало 15 000 души. Други румънски медии твърдят, че са близо 40 000. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Те настояват за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.

Недоволните скандираха „Без насилие“, „Единство“, „Оставка“, „Крадци“. Някои от протестиращите излязоха на площада с децата си. Площадът беше изпъстрен както с националния флаг, така и с такива на други страни. Чуваха се антиправителствени лозунги и вувузели. Демонстрантите светнаха с мобилните си телефони и пяха близо 10 минути химна на Румъния, а някои раздаваха червени рози на полицаите.

На фасадата на една от сградите с проектор беше изписано послание за оттегляне на премиера: „Дънчила, оставка!“.