Вятърът и слънчевата енергия генерират рекордните 12% от световното електричество

0

Доклад, публикуван в сряда, установи, че вятърната и слънчевата енергия представляват рекордните 12% от световното производство на електроенергия през 2022 г. Междувременно страните от ЕС изостават с разширяването на вятърната енергия.

Всички възобновяеми енергийни източници, включително ядрената енергия, съставляват 39% от световното електричество миналата година според доклада на независимия енергиен мозъчен тръст Ember.

Авторите прогнозират постепенно намаляване на газовата енергия заедно с намаляване на енергията от въглища, прогнозирайки, че производството на изкопаеми горива ще намалее с 0,3% тази година.

Какво показа докладът

Електричеството е толкова чисто, колкото винаги, като делът на слънчевата енергия се увеличава с 24%, а на вятъра със 17% от 2021 г. Слънчевата и вятърната енергия сега представляват над 10% от електроенергията в повече от 60 държави.

Годишният глобален преглед на електроенергията на Ember взема данни от 78 държави, които отговарят за 93% от световното търсене на електроенергия.

Европейският съюз получава 22% от електроенергията си от вятърна и слънчева енергия. Страните от ЕС обаче изглежда изостават от глобалната експанзия на вятърната енергия, регистрирайки 9% ръст от вятърна енергия – под средното за света.

„ЕС започна надпреварата за възобновяеми енергийни източници рано, но тъй като светът се ускорява, той не може да си позволи самодоволство“, каза Сара Браун, ръководител на програмата за Европа на Ember.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук