„Ягодова“ супер луна изгрява в ранния следобед днес

0

Ягодова супер луна ще изгрее в ранния следобед днес. Луната ще ни се появява пълна в продължение на три дни.

„Ягодовата“ супер луна ще изгрее в 14 часа и 57 минути, когато настъпва юнското пълнолуние. Тя ще бъде в най-близката си до Земята точка и затова изглежда по-голяма и по-бляскава от обикновено. При безоблачно време ягодовата луна ще може да бъде наблюдавана в пълния й блясък през следващите 3 дни.

Пълнолунието в началото на юни съвпада със сезона на зреене на дивите ягоди, а явлението се нарича „Ягодова Луна“. Това пълнолуние е означавало, че е дошло времето за събиране на сладкия плод при алгонкинските племена на индианците. В Европа явлението се нарича още „Меден месец“ или „Медовина“. В южното полукълбо това е „Дъбова луна“, „Студена луна“ или „Дълга нощна луна“. Смята се, че терминът „меден месец“ произлиза от стар обичай да се сключва брак през юни, докато „най-сладката“ луна на годината изгрява високо в небето. Въображението ни може и да се развихря, когато чуем за „Ягодова Луна“, но по време на явлението тя не заприличва съвсем на сладкия плод, а по-скоро придобива червеникав оттенък.

В някои части на света това явление е наричано още „розова луна“ тъй като съвпада с цъфтежа на розите,  „луната на дългите нощи“, „гореща луна“, както и „медена луна“, тъй като съвпада с предпочитания за провеждане на сватби месец юни

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук