Община Русе подкрепя проекта за градска железница, какво предвижда той?

0

Община Русе подкрепя проекта за изграждане на градска железница. Това декларираха на днешната работна среща относно възобновяването на проекта за изграждане на градска железница в Русе заместник – кметовете инж. Магдалина Илиева и Димитър Недев.

„Проектът е от голяма важност за Русе и Мартен и в лицето на Община Русе държавата ще срещне съдействие и оперативна работа на експертно ниво, за да бъде изпълнен възможно най-бързо“, каза инж. Илиева. Тя допълни, че гражданите ще бъдат привлечени да използват Градската железница, тъй като тя ще намали значително ежедневния засилен трафик от и към Дунав мост и ще осигури друг устойчив способ на придвижване на работещите от жилищните към промишлените зони.

Димитър Недев изтъкна, че със стартирането в Русе на заявените инвестиционни намерения на фирмите „Ебершпехер“, „SGM пластик“ и други инвеститори ще бъдат открити още около 2000 работни места, което ще направи проекта за Градска железница още по-значим и необходим за комфорта на придвижване на гражданите.

Проектът предвижда 6 етапа на развитие, като основен е първият.

С реализацията му ще се свържат Централна гара Русе – гара „Разпределителна“ – „Русе Север“ – „КТМ“ – Мартен. Трасето ще бъде с обща дължина 16.434 км и времетраене 39 минути, от които 13 минути за спиране и престой по гари и спирки, и 26 минути в движение.

Вторият етап се отнася до изграждането на отклонението до Индустриален парк, като ще обхваща маршрут с дължина 3,154 км, преминаващ през Русе Разпределителна – Русе Изток.

През третия етап се предвижда изграждането на връзката на гара „Север“ със северната околовръстна жп линия, Музея на транспорта, Речна гара, гара „Запад“ и гара „Долапите“ и ще бъде с обща дължина 5,9 км. Четвъртият етап предлага маршрут Русе Пътническа – спирка „Долапите“ – гара „Долапите“ – спирка „Божичен“ – гара „Иваново“ и обратно с дължина на линията 21 км.

Петият етап осъществява 16-километрова връзка от Русе Пътническа през Русе Разпределителна до Гюргево Север.

Шестият етап ще предложи 111 км връзка с летището в Букурещ при маршрут Русе Пътническа – Русе Разпределителна – Гюргево Север – Букурещ – Отопени (летище).

Възложителят на проекта няма да бъде задължен да следва тази последователност на етапите.

Още с пускането на първия етап се предвижда в пиковите часове да могат да бъдат превозени до 2400 души в едната посока. Извън натоварените часове може да се отдели една мотриса с капацитет 300 пътника за обслужване Русе Пътническа – Русе Разпределителна – Гюргево Север.

Проектът за Градската железница предвижда още на първи етап да се изградят 5 нови жп спирки – „Родина“, „Университета“, „Безмитна зона“, „Булмаркет“, „Лукойл“, както и нов жп участък преди град Мартен с дължина 613 м, жп спирка „Мартен“ и автопаркинг.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук