Японска компания плаща на служителите си, за да спят

0
162
Японска компания плаща на служителите си, за да спят

Служителите на японска компания получава допълнително пари, за да се наспиват. Токийската фирма Crazy вярва, че има нужда от ново отношение към съня и обещава да възнаграждава с по 570 долара годишно всеки свой служител, който спи поне шест часа през нощта. Тези средства ще могат да бъдат ползвани за храна в заведението на компанията, разказват от Световния икономически форум.

В страната работната култура включва продължителни часове на тежък труд и много служители са склонни да загърбват собствените си нужди за доброто на компанията, за която работят.

Темата за почивката и необходимия сън е широко обсъждана в Япония, защото голяма част от хората са прекалено ангажирани със служебните си задължения за постоянен период от време и вземат извънредни часове. Този натоварващ график и дълъг процес обаче доведе до един феномен, който в страната се нарича „кароши“. С тази дума се обозначават смъртните случаи в резултат на екстремно недоспиване. Затова служителите и работодателите по принцип трябва да обърнат по-голямо внимание на този проблем.