Ето как звучи планетата Марс

0
166
Ето как звучи планетата Марс

Преди седмица апаратът InSight се приземи на повърхността на Марс. След като изпрати няколко снимки от Червената планета, той даде и своя голям принос към науката, изпращайки на Земята за първи път в историята на човечеството аудиозаписи на ветровете на Марс.

Звуците са прихванати от сензора за измерване на въздушното налягане на InSight  и от неговия сеизмометър. Сензорът за налягане директно засича въздушните вибрации, докато сеизмометърът записва вибрациите, причинени от контакта на вятъра със соларните панели на апарата. Според учените марсианските ветрове се „вихрят“ със скорост между 16 и 25 км/ч.

Първият запис е оригиналният звук на марсианските ветрове, записан от сеизмометъра на InSight. В него честотите на звука са много ниски и трудни за възприемане от човешкото ухо. Във втория запис звукът е изкуствено повишен с две октави. Третият е уловен от сензора за измерване на въздушното налягане на космическия апарат, като записът е забързан 100-кратно, позволявайки да се съкрати дължината му и да се увеличи честотата на звука.