Явор Бахаров с „Икар“ за поддържаща роля в „Редки тъпанари“

0
Явор Бахаров

Явор Бахаров беше отличен с „Икар“ за поддържаща роля в спектакъла „Редки тъпанари“ на русенския ДТ „С. Огнянов“.

Наградата му бе връчена в Световния ден на театъра, когато по традиция се връчват престижните отличия за театрално изкуство.

Брат му, Захари Бахаров пък беше отличен с наградата за водеща мъжка роля за моноспектакъла „Чамкория“ по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

„Пияните“ от Иван Вирипаев на Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“ спечели „Икар-2018“ за най-добър спектакъл.

Наградата за режисура получи Галин Стоев за „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев в Народния театър. За участието си в постановката Радина Кърджилова бе отличена с „Икар – 2018“ за водеща женска роля.

София Бобчева бе отличена като най-добра актриса в поддържаща роля – за две превъплъщения в спектакли на Народния театър – „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности /Чудаци/“ от Максим Горки на Красимир Спасов и „Танцът Делхи“.

„Икар“ за дебют получиха актьорите Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов за „Ревизорът“ от Гогол на Нина Димитрова, продукция на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Актьорският екип на „Авеню Q“ по оригиналната идея на Робърт Лопес и Джеф Маркс, постановка на Уест Хайлър /САЩ/ и Петър Кауков в Столичния куклен театър, беше награден за постижение в кукленото изкуство.

Явор БахаровНай-добрият куклен спектакъл на „Икар-2018“ е „Парченцето“ по мотиви на Шел Силвърстийн, постановка на Веселин Бойдев в Бургаския куклен театър.

Както останалите награди, и Икарите имат почетна категория „За цялостен принос“, която тази година трябваше да се присъди на Васил Михайлов. В интервю за БНР обаче Михайлов обяви, че няма да вземе наградата, защото с неговия опит, успехи и грешки си е извоювал привилегията да отказва приятелства, роли и награди. С това той обяви своя протест срещу всичко онова, което „става и не става в театъра“.

Михайлов е отказвал персонална пенсия, отказа и орден, а през април ще навърши 80 години. За повече от половин век легендарният актьор се превъплъщава в царе, генерали, политици и дипломати. От Стамболов и Стамболийски – до Крум и Кубрат.

Той още играе на сцената на Театър „Българска армия“.

Наградата за чест и достойнство бе връчена на Иван Иванов.