За Народно събрание зелени, за Европарламент – сини бюлетини

0

Хартиените бюлетини за предстоящите предсрочни парламентарни избори и за Европейски парламент и на лицевата страна да бъдат в различен цвят, обявиха от Централната избирателна комисия.

Тази за Народно събрание ще бъде в зелено. Имената на политическите формации ще бъдат изписани в зелен цвят. А тази за Европейски парламент ще бъде в синьо. Бюлетините и за двата вида избори ще са с еднаква дължина.

Разлика ще има и при машинните бюлетини – за да не се объркват избирателите, те ще са с различна дължина – като тези за Народно събрание ще са доста по-дълги, а тези за европейски парламент – по-къси. 4 ще са кутиите в СИК, в които избирателите ще могат да пускат своя вот.

Бюлетината за европарламента ще е еднаква и в страната, и извън нея. Разлика има при тази за вота за народни представители в чужбина – там няма преференции.

Машинната бюлетина ще се зарежда в две страници. На началния екран ще има три опции – да гласуваме и за двата вида избори, само за национален или само за европейски парламент. След като потвърдим за какво искаме да оставим гласа си, продължаваме напред. Ако ще гласуваме за двата вида избори, първо се визуализира бюлетината за Народно събрание, а после и за Европейския парламент. Отново има опция за преглед и промяна на гласа.

Бюлетината за народни представители ще бъде на две страници. След като се избере партия или коалиция, се активира опцията за преференция. Машината не позволява да се гласува за кандидат преди да е отбелязана политическа формация. Следва опция „преглед“, с която избирателят може да провери избора си.

Ако е избрал да гласува и в двата вида избори, аналогично след това се визуализира и втората бюлетина. След натискане на бутона „гласуване“ се отпечатват двете бюлетини последователно. Те са с различна дължина, като тази за членове на ЕП е по-къса, а тази за народни представители е по-дълга. След като се сгънат, трябва да се постави печат от членовете на СИК и да могат да се различават от избирателя, за да знае в коя кутия да пусне своя глас.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук