За нелоялни търговски практики и необосновано високи печалби съобщи вицепремиер

0

Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който представи резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти.

Той изнесе данни, от които стана известно, че Комисията за защита на потребителите е извършила 471 проверки, откривайки 452 нарушения. От тях 200 са свързани с нелоялни търговски практики.

Българската агенция за безопасност на храните е извършила 333 проверки, с констатирани 32 нарушения. Националната агенция по приходите е направила 340 проверки, от които са последвали 71 съставени акта за нарушения. В търговските вериги в момента текат още около 150 проверки на приходната агенция и девет ревизии, стана известно от думите на Алексиев.

Вицепремиерът увери, че проверките ще продължат, а цените на храните у нас ще бъдат подложени на постоянен мониторинг. Алексиев припомни още, че се работи и по подготовката на нормативни промени, както и по промени в подзаконовата нормативна база, за да бъдат избегнати всички нелоялни търговски практики.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук