Окончателно: 14 партии и 7 коалиции в изборите, 5621 са кандидат-депутатите

0

14 партии и 7 коалиции (общо 21) ще участват в предсрочните парламентарни избори на 2 април, съобщи на брифинг пред медиите заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Регистрацията на партия „Правото“ е заличена по нейно искане. Преди теглене на жребия вчера се е установило, че ВМРО не е регистрирала нито една кандидатска листа в нито един район и по тази причина за нея не е теглен номер в жребия за номерата на бюлетините, каза Матева.

Регистрирани са всички кандидатски листи, които са постъпили в районните избирателни комисии. В момента се извършва проверка дали кандидатите отговарят на изискванията да бъдат избирани.

Установено е, че двама кандидати са регистрирани в повече от два района и са заличени техните регистрации в третия район, където последно е постъпила кандидатската листа. Установено е още, че трима кандидати нямат навършени 21 години и няма да ги навършат до деня на изборите, заради което регистрациите им са заличени. Днес до 17.00 часа партиите и коалициите, които са ги издигнали, могат да предложат други имена. До същия срок партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи.

Регистрирани са и двама независими кандидати – Веселин Марешки във Варна и Милен Милев в Ловеч.

Общо са регистрирани 5621 кандидатури, тъй като на много места някои кандидати са регистрирани в два района.

От 00.00 часа на 3 март започва предизборната кампания, като ЦИК отправя призив към политическите партии и коалиции да водят позитивна кампания, да спазват добрия тон и нрави, и да спазват всички разпоредби на Изборния кодекс и решенията на ЦИК.

Избирателите могат да подават заявления за гласуване по настоящ адрес до 18 март. Могат да се подават и онлайн заявления. До 18 март могат да се подават и зявления за гласуване и хората с увреждания, които гласуват с подвижна секционна комисия.

До 7 март избирателите, които живеят извън страната или по време на изборния ден ще са извън страната, могат да подадат заявление за това. До момента са подадени 25000 заявления.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук