За първи път: Фейсбук отбеляза публикация като фалшива новина

0

Социалната мрежа Фейсбук за първи път постави коригираща забележка върху авторски пост на свой абонат по искане на правителството на Сингапур, в съответствие с нов закон, приет в островната държава, срещу „фалшивите новини“, предаде Ройтерс.

„В съответствие с изискването на закона Фейсбук е длъжен да ви уведоми, че този пост съдържа фалшива информация“, се казва в бележката, която някои ползватели на мрежата в Сингапур можеха да видят.

Инструкцията от страна на сингапурското правителство към Фейсбук за публикуване на предупреждението е била дадена на 23  ноември. Самият текст обаче не е бил цензуриран или променен.

Местният закон за борба с фалшивата информация влезе в сила на 2 октомври. Според вътрешния министър К. Шанмугам той дава на правителството средства за контрол върху разпространяване в страната на лъжливи сведения, които за кратко време могат да й нанесат сериозни вреди. Максималната глоба по закона достига 1 млн. сингапурски долара (738 000 щатски долара) плюс затвор до 10 г.

Международни правозащитнници и експерти в сферата на интернет технологиите отбелязват, че с тежките си ограничения законът създава значителни рискове за свободата на словото и може да има сериозни последствия не само за Сингапур, но и за целия свят.

зарядни станции за електромобили