За ролята на цветята в саксия в домашния интериор и как да изберете подходящите?

0

Декорирането на дома е в основата на това да си създадете повече комфорт и уют. Често хората, които живеят в апартаменти усещат липсата на растителност, която носи едно приятно и свежо настроение. Дори да излизате всеки ден на разходка в парка то това не компенсира факта, че дома ви изглежда сив и му липсва жизненост. Затова все по-честа практика, която се наблюдава е да се използват стайни растения, които се поставят на осветените первази до прозореца. Независимо дали са вечно зелени или цъфтящи цветята ще допринесат за осигуряването на една приятна, комфортна и изискана атмосфера. Въпросът обаче е в това в какви саксии да ги засадите за да можете да им се наслаждавате максимално дълго време.

Зависи ли живота на стайното растение от саксията, в която е засадено?

Опитните цветари ще потвърдят съмненията, че именно от вида на саксията до голяма степен зависи колко дълго време цветето ще „издържи“ на условията, при които го отглеждате.

Една от грешките, които допускат потребителите е да се фокусират върху красиви и модерни саксии, които основно пасват на стайлинга на интериора. В това няма нищо нередно, но е факт, че на първо място следва да потърсите вариант, който да бъде идеален за развитието на растението. Има доста важни аспекти, които се отнасят до това стайното растение да се чувства добре и да се развива отлично в саксията, в която е посадено. Преди да закупите съда, в който ще бъде преместено растението е необходимо да се запознаете с:

 • Особеностите при отглеждане;
 • Големина на съда, в който е препоръчително да го преместите;
 • Материал на съда – керамика, пластмаса, метал, стъкло и т.нат.;
 • Опции за отичане на водата при поливане и други.

Когато имате яснота по тези важни въпроси можете да пристъпите към избор на дизайн, който да се адаптира в интериора на помещението, в което ще отглеждате цветята.

Правила за покупка на добри саксии

Издръжливостта на съда, в който ще бъдат засадени стайните растения е причина да изберете онези варианти, които могат да служат дълго във времето. Практиката показва, че домакинства, които разполагат с много цветя и просторни балкони предпочитат при хубаво време да изнасят цветята на въздух. Това определено влияе много добре на цъфтящите, но пък е повод да се замислите дали изработените от пластмаса биха издържали на агресивното ултравиолетово лъчение и високите температури.

В основата на приложените правила, които е необходимо да се вземат под внимание при инвестирането в добри и качествени саксии са онези показатели, които са свързани с:

 • Местоположение на растенията в различните сезони;
 • Интензитет на поливане;
 • Способност за проникване на светлина в кореновата система, например при отглеждането на орхидеи е много важно корените да имат пряк достъп до светлина;
 • Форма на саксията и възможност за застопоряването ѝ на перваз, парапет и други архитектурни елементи от имота.

Със сигурност ще сте внимателни най-вече с избора на материал, тъй като от това до известна степен зависи устойчивостта на саксията и периода на използване. Прилагайки изброените основни правил определено ще можете да разчитате на ефективни и сигурни съдове, в които цветята ви да се развиват отлично и да ви радват.

Как да създадете комфорт без живи растения?

Голям е процента да домакините, които признават, че не се справят добре с отглеждането на живи цветя. Грижата за тях, периодичното поливане както и подмяната на саксиите изисква време и известни познания, а това определено не е за всеки. А всъщност не е дори задължително да разполагате с жива цветна градинка на перваза си за да оформите уютна и приятна атмосфера. В търговската мрежа се предлагат изкуствени цветя в саксия, които са толкова автентични, че само ако се загледате отблизо можете да установите, че става въпрос за неистински такива.

Независимо от това, че разполагате с живи цветя в дома си то решението за изкуствени не е за пренебрегване, тъй като определено има варианти, които биха допринесли за вашето удовлетворение при декориране в зони, където няма как да бъдат използвани живи растения. Естетите, които обича да им е красиво дори в санитарните зони не пренебрегват възможността да инвестират в изкуствени цветя, които са в саксия и могат да разчупят пространството като внесат щипка естетика и уют.

Такива декоративни продукти са предпочитани при аранжиране на:

 • Кафенета;
 • Ресторанти;
 • Офиси;
 • Обредни домове;
 • Домашен интериор и други.

Целта е с нулева ангажираност да разполагате с красиво декорирани зони.

Как да изберете?

Дори при подбора на изкуствените е необходимо да се вземат предвид някои принципи и правила. Основните са свързани с:

 • Вид на растенията;
 • Да бъдат в съд или да са единични;
 • Материали на изработка;
 • Антистатичност на материалите;
 • Възможност за миене под течаща вода;
 • Цена.

Инвестицията разбира се ще съобразите с предпочитанията си както и общата концепция на пространството, в което ще поставите изкуствените цветя. Варианти има и ако искате да сте сигурни в положителния ефект можете да опознаете предложените в онлайн магазин MOVI.BG оферти.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук