За седми път – „Дни на предците“ в Плиска

0
32
„Дни на предците“

Седмото издание на фестивала на средновековния бит и култура “Дни на предците” се проведе в първопрестолната Плиска. Стотици любители на възстановките се събраха в първата българска столица, за да покажат своите умения, нови придобивки и знания. Акценти на фестивала са воински умения и бойни практики, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването ѝ при пресъздаването на различни исторически периоди, както и използването на конете в наши дни.

Идеята на фестивала „Дни на предците“ е да отведе посетителите в стари времена и традиции. Именно в тези традиции изцяло се е потопил и реконструкторът Венелин Йорданов. Той  работи по мащабния проект за историческо селище край село Неофит Рилски и това му дава възможност постоянно да бъде в старите и славни времена.

„Усещането е добро, все пак пресъздаваш нещо, което отдавна е загубено и забравено от много българи. Просто запознаваш хората с тяхната история. За съжаление, почти нищо не сме запазили от прабългарите. Това не е само традиция и култура. Има много ценности – уважение към животните и природата, това нещо не може да се види почти никъде“, каза Венелин Йорданов.

Той е експерт в бойните оръжия. Обяснява, че те са се ползвали много разумно и са имали повече от едно приложение. С удоволствие разказва, как се майстори лък или брадва. Да си служи с тях – също му харесва.

В културата на българите той открива много неща, които заслужават уважение и е хубаво да присъстват и днес.