Закриват седем паралелки в Русе

0
3121
ваканция до 6 март

Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Димитър Райнов.

Причината е, че за обявените за новата учебна година 936 свободни места са кандидатствали близо 200 души по-малко, което води след себе си и закриване на паралелки.

Основно се закриват класове с изучаване на информационни технологии, което е изненада, тъй като това е специалност, която се търси на пазара на труда. Най-голям е напливът към природо-математическите, езиковите и икономическите профили в русенските училища.

“Закриваме една много добра специалност в ПГ по облекло- конструиране и моделиране на облекло от текстил. Знаем всички, че на територията на областта и в Русе шивашката индустрия е много добре представена, но ето, младите хора не кандидатстват за тази престижна професия и тази паралелка повече не участва в класирането. В ПГ по туризъм също имаме затваряне на една паралелка, нямаше достатъчно кандидати, в ПГ по механотехника, ПГ по електротехника в Русе също затвори паралелка , свързана с информатиката и компютрите. В СОУ “Христо Ботев”, профил технологичен със засилено изучаване на информационни технологии, също на първо класиране са кандидатствали само четири деца. Не може да бъде формирана паралелка, и я закриваме”, допълни Райнов.

Най-желаните училища на територията на областта си остават Математическа гимназия “Баба Тонка”, Английска гимназия, СОУ за европейски езици, ПГ по икономика, а сега вече към тях се прибавя и СОУ “Васил Левски”, където се изучават китайски и японски. Наблюденията на образователните експерти сочат, че кандидатстването за дадена специалност се определя най-често от желанията на родителите, които често са непредсказуеми.

“Ако една година примерно имаме много желаещи за дадена професия или профил, там баловете скачат високо. Следващата година примерно училищата желаят да направят прием отново по този профил или специалност, но вече няма кандидати. Така че желанията на родителите не са трайни и не може да се разчита, че няколко поредни години ще имаме добър прием по определени профили или професии и специалности – говорим в професионалната мрежа”, коментира Райнов.

Родителите искат децата им да имат гарантирана работа след завършване, и то с добри доходи. Затова в момента има наплив към професиите на готвач, барман, фризьор и козметик. “Бизнесът трябва да предложи едно стабилно развитие на младия човек, стабилно заплащане, и оттам да има желание от младите хора или от семейството детето да го дадат да учи определена професия, защото ще очакват, че след 4 или 5 години ще има високо възнаграждение и сигурност в работата си”, казва началникът на инспектората.