Заловиха двама телефонни измамници, колегите им продължават да се „трудят“

0
156
ало-измамниците пак се активизират

Служители на РУ-Исперих разкриха и заловиха двама телефонни измамници, съобщиха от полицията в Разград.

Измамата била извършена на 9 октомври. Около 13 часа 71-годишна жена получила обаждане на стационарен телефон от „следовател Марков“. Мнимият следовател обяснил на възрастната жена, че трябва да предаде наличните си пари във връзка с акция по залавяне на телефонни измамници. Възрастната жена поставила 2100 лв в найлонова торбичка, която вързала на входната врата.

В хода на образуваното досъдебно производство и предприетите съвместни издирвателни действия със служители от РУ-Попово са установени извършителите на престъплението – двама мъже на 43 и 31 години от Хърсово, криминално проявени и осъждани. Те се оказали извършители на общо четири измами в дните 8, 9 и 10 октомври – една в Попово, една в Исперих и две в Кубрат. При обиски в дома на 31-годишния са иззети множество СИМ-карти, включително и такива на румънски оператори, както и част от парите на потърпевшите.

Задържани са в РУ-Исперих за срок от 24 часа. Предстои да бъдe внесено искане за постоянното им задържане и да бъдат привлечени като обвиняеми. Продължава работата по разследването на извършените престъпления по чл.209, ал.1 от НК.

По същото време стана ясно, че „колегите“ им обаче продължават неуморно работа. Поредната им жертва е 65-годишна силистренка. На домашния й телефон се обадил мъж, представящ се за полицай, и й съобщил, че е набелязана за жертва от телефонни измамници. След като действително получила подобно обаждане, мнимият полицейски служител поискал от жената съдействие за залавянето на престъпниците. Комуникацията между двамата продължила по мобилен телефон. Следвайки инструкциите, на следващия ден тя изтеглила от банковата си сметка 1560 британски паунда и 4540 лева и заедно с няколко златни накита ги предала на непознат, с когото се срещнала в Дунавския парк. Мнимият полицай я уверил, че парите и накитите ще й бъдат върнати и дори ще бъде поощрена от наградния фонд на полицията за съдействието. След като повече от седмица чакала обратна връзка, жената разбрала, че е измамена и подала сигнал в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

За пореден полицията предупреждава: Не давайте пари на непознати! Не съществува практика полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Имайте предвид, че всяко телефонно обаждане с искане на пари под различни предлози е измама! Не се доверявайте, свържете се с близките си или сигнализирайте на тел.112.