Зам.-кметът Наков: Община Русе няма никаква вина за окаяното състояние на терена

0
Община Русе няма никаква вина

Община Русе няма никаква вина за окаяното състояние на „ремонтирания“ преди броени месеци терен на Градския стадион

Това заяви заместник-кметът по устройство на територията на Русе Димитър Наков по повод развихрилата се медийна „престрелка“ между Министерството на младежта и спорта, което финансира с 1 млн. лева ремонта на съоръжението от една страна, фирмата-изпълнител „Трактур“ ООД – от друга и Община Русе – от трета страна. Нещо повече – по думите на Наков, Община Русе не е подписвала приемо-предавателен протокол – нито за терена, нито за осветлението.

„Подписал съм констативни протоколи за това, че съм бил на обекта и съм видял, че има положен терен и изградени метални конструкции с осветителни тела, но никъде не се посочва с какво качество, тъй като не съм компетентен по този въпрос“, каза Наков.

Той допълни, че обектът е предаден на министерството в началото на май тази година, т.е. министерството, което е възложител на обществената поръчка и дава парите, трябва да осъществи контрола.

По отношение на осветлението няма забележки, каза още Наков. По думите му, то е настроено както трябва и осветява добре терена. Има обаче разрушения край всички подходи, изготвени от фирмата-изпълнител, за да се достигне до съответните места на четирите стълба, каза Наков и допълни, че общината със собствени средства е възстановила „погрома“.

Не така обаче стоят нещата с терена. По думите на Наков, той е изграден от нееднородна тревна смес – имало поне седем-осем вида растения. На много места се показва и мрежата от чимовете, която е разкъсана и опасна за футболистите.

По думите му това е изпълнено некачествено, има и забележки при поставянето на тревното покритие.

„Дренажната система не работи – след дъждове сме я отваряли и се оказва, че е суха. Още преди да бъде положена тревата се видя, че теренът е във вода след дъждове“, обясни заместник-кметът.

Проблем има и с поливната система. По думите му тя не е изпълнена коректно, не полива равномерно всички части на терена заради променливо водно налягане, а причината е в изградения резервоар и помпата. Според Наков ежедневно поливната система трябва да се пренастройва, което е абсурдно.

По повод на информацията, че са дадени предписания как да бъде поддържан теренът, Наков заяви, че такива не са предоставяни на общината – нито от фирмата-изпълнител, нито от министерството, т.е. „никой не може да каже как точно трябва да се поддържа теренът“.

По повод на твърденията, че футболистите тренират на терена повече отколкото тревната настилка може да понесе, Наков каза, че се тренира веднъж седмично и още веднъж преди домакински мач. Дори били отказвани тренировки преди футболна среща, за да се запази теренът, тъй като бил наводнен от дъжд. За поддържане на тревната настилка общината е наела нужната техника, за която плаща 1400 лева месечно.

Общината има готовност за нейна сметка да отстрани нередностите, но след това ще си потърси правата по съдебен път за възстановяване на разходите, каза още Наков. Той припомни, че няколко пъти са изпращани сигнали до министерството за дефектите, което от своя страна ги препращало до фирмата-изпълнител. Общината е готова по всяко време да приеме комисията, назначена от министерството, която да излезе със становище, чия е вината за лошото състояние на терена, заключи инж. Наков