Заплашени сме от война между институциите, обяви правителството

0
Антон Кутев

България е на прага на открита война между институциите. Това обяви в сряда говорителят на правителството Антон Кутев. Повод за изявлението му е прокурорската акция в МВР от вторник вечерта, когато започнаха претърсвания на кабинети на служители, назначени от вътрешния министър Бойко Рашков да проверяват скандала с подслушването. Един от тях – Ангел Палалезов – бе обвинен по подозрение, че участва в престъпна група, ръководена от Васил Божков.

Разследват шефа на сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДНП

„Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите. В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи виждаме опити прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт“, заяви Кутев.

Той допълни, че дни след назначаването им на разпит са били извикани новият шеф на ГДБОП Калин Янков, на ДАНС Пламен Тончев и на агенция ДАТО, която прилага СРС-тата.

„Ние подкрепяме всички усилия да се преследват виновните според закона, но сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи. Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България“, заяви Кутев.

Отново започват протести срещу Гешев

Предната вечер Рашков заяви, че прокуратурата прави опити да сплаши служители на МВР, ангажирани с проверката на подслушването. Той обяви, че има информация, че в последните дни са унищожени голямо количество документи, намеквайки, че се прикриват следи.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили