Започва подаването на новия вид заявления за отпускане на пенсия

0
Консултации по общини

От днес, 7 май, започва подаването на новия вид заявления за отпускане на пенсия, в които хората могат да посочат изчисляване на размера и по старата методика, с трите най-добри осигурителни години преди 1997-ма година.

Изборът дали бъдещата пенсия на даден човек да бъде изчислена по старата или по новата методика, ще бъде валиден до края на 2022-ра година. За тази цел съответният човек трябва да попълни специална част от новия формуляр за отпускане на пенсия и да приложи оригинални документи за доходите, върху които се е осигурявал за избраните от него три последователни години между 1982-ра и 1996-та година. Същите документи са нужни и за периода между 97-ма и 99-та година

Заявленията са достъпни на сайта на Националния осигурителен институт, както и в приемните на института. За да разберат приблизителния размер на пенсията си по новите и по старите правила, хората могат да използват комбинирания калкулатор на НОИ, също достъпен на електронната страница.

За около 4000 души, които са придобили право на пенсия от началото на тази година и вече им е отпусната такава, има възможност да поискат преизчисляване по старата методика, и ако тя е по-изгодна за тях, НОИ ще им отпусне новоизчислената пенсия от същата начална дата.

Както ТВН вече съобщи, Териториално поделение на Националния осигурителен институт – Русе  организира по общини консултации за гражданите, за избора на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент. Графика можете да видите ТУК