Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

0

От днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан.

Според Корана в продължение на месец, в светлата част на деня – от изгрев до залез слънце, мюсюлманите не приемат никаква храна и вода, като по този начин пречистват духа и тялото си. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

Това е деветият месец от мюсюлманския календар. Поверието разказва, че именно в свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

По време на постите вярващите трябва да изпълнят 33 рекята намаз (молитви), а всяка вечер се организират благотворителни вечери „ифтар“ за бедните. Според Корана, постенето позволява на мюсюлманина да спечели по-голямо благоволение от страна на Аллах. Задължение на по-заможните вярващи през този месец е да раздадат „садака“ – милостиня за по-бедните, сираците, вдовиците.

От особено значение е една от последните нощи на Рамазан – Лайлат Ал-Кадр, в която се смята, че Мохамед е получил първите сури от Корана. Тогава вярващите искат прошка от Аллах за греховете си. В последните ден от месеца мюсюлманите внасят данък в полза на бедните и хората в неравностойно положение под формата на пари или хранителни продукти. В края на поста се чества един от най-големите религиозни празници – Рамазан байрам, наричан още Шекер Байрам, тъй като символ на празника са баклавата и бонбоните.

Тази година Рамазан започва по залез на 2 април и приключва по залез на 1 май.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили