Започва Страстната седмица

Започват Коледните пости, край на църковните венчавки

Автор:
15 ное. , 2017  

Днес започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които завършват на 24 декември – Бъдни вечер.

Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.

По време на постите може да се употребява олио и вино, без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.

Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, особено от днешна гледна точка, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си.

От днес до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/ се правят само граждански бракове. Църковните венчавки са забранени. При изключителни случаи Светият Синод разрешава енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост. Протестантските църкви пък изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо само в петъчните дни.

 Comments are closed.