Започват „малките“ матури

0

Над 110 000 седмокласници и десетокласници се стягат за национално външно оценяване тази седмица.

За втора поредна година изпитите в 7-и и 10-и клас са „две в едно“. Изпитите ще се полагат в собствените училища на учениците. Днес е изпитът по български език и литература – за седми клас започва в 10 ч., а за десети клас – един час по-рано – в 9 ч. В четвъртък, на 16 юни, е изпитът по математика – и за по-малките, и за по-големите ученици.

По български език и литература утре седмокласниците ще решават тест с общо 26 задачи за 150 минути. 18 задачи са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, 6 са задачите с кратък свободен отговор, 1 е с разширен свободен отговор, а последната е за създаване на текст, в който те трябва да преразкажат от името на неутрален разказвач или посочен герой неизучавана художествена творба.

По математика учениците ще решават тест от 23 задачи за същото време – 150 минути. 18 от тях са със затворен отговор, две – с кратък свободен отговор (числов, символен или словесен) и три – с разширен свободен отговор, като тук учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико-синтетичен характер.

Тестът по български език за 10-щласниците е с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Тестът по математика има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор с необходимите обосновки.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук