Започват Петровите пости

0
161
започва Петровия пост

От днес започва Петровият пост. Той се нарича още „Апостолски”, а навремето – „Пост за Петдесетница“, тъй като възниква по примера на апостолите, които, след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.

Петровият пост е най-кратък. Продължителността му е различна и в зависимост от датата на Пасха. Започва винаги от неделята след Петдесетница – Неделя на Всички светии и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празника – 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел и 30 юни – Събор на светите дванадесет апостоли. Ако в някоя година Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май, въобще няма пост. Тази година Петровият пост продължава 14 дни.

Петровият пост е по-малко строг и щадящ, отколкото Великденският пост. Както през Коледния, така и през Петровия пост се разрешава риба (освен в сряда и петък). Риба се разрешава и на 24 юни – Рождество на св. Йоан Кръстител (Еньовден), независимо какъв ден се пада. Освен риба и морски дарове, не се консумират други храни от животински произход, месо, яйца и млечни продукти.

Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.